Makrobiotika
Sziasztok:-)
Azt látom, hogy a táplálkozásról semmi hozzászólás nincs, pedig szerintem nagyon fontos! Az egy dolog, hogy a szívem csücske a makrobiotika, de mindenkinek, főleg akik a spirituális fejlődés útját járják nagyon lényeges, hogy mit visz be a szervezetébe, mivel táplálja magát.
A makrobiotika alapja, az organikus, kiegyensúlyozott táplálkozás. Megfelelő arányban zöldésget, gabonákat és gyümölcsöt eszünk. Mindig az évszaknak megfelelően! Imádok főzni, a mostani szenvedélyem az, hogy magyaros ízeket alakítsak ki a makrobiotikán belül. Elsőre egyhangúnak hangzik, de csodákat tudok művelni vele, csak fantázia kérdése az egész:-)))
A mai menü pl.: vadas mártás flekkenszerűen elkészített búzahússal és barna rizzsel. Szoktam hozzá csinálni fokhagymás krumplifánkot is, de most fogyózom, kihagyom az olajban sült dolgokat:-)))
Isteni édességeket lehet csinálni cukor nélkül. Előszeretettel hasaználom a rizs-, búza-,és árpamalátákat édesítésre. A múlt heti shaumbra találkozóra vörösáfonyával töltött kölesgolyócskákat csináltam a lányoknak:-))) Nagy sikere volt:-)))
Várom az érdeklődőket és azokat is, akikkel ötleteket cserélhetünk!
Millió pusz mindenkinek:
Ildikó
- A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
- 5565 olvasás
és szívesen cserélnék tapasztalatot,nekem még nem sikerült a családdal megkedveltetni,pedig mindenki hasznára lenne. Elolvastam jó pár könyvet,kevés használható anyagot találtam benne,pedig szakács is vagyok.Lehet ki kéne menni a Kushi intézetbe?Kevés nálunk is használt anyagot találtam benne,nyílván valami hazaival kellene behelyettesíteni.?További szép napot,és sok sikert,Laci
bármiben. Már gondoltam rá, hogy le kéne írni a dolgokat, amiket csinálok, de erre sajna nincs időm, meg bajban lennék a porciózásokkal, mert csak úgy érzésből adagolom pl. a lisztet, a sót, stb. Saját malmom és gabonapelyhesítőm van, úgy csinálom, ahogy Kushi megmondta, a lisztet csak közvetlen a felhasználás előtt őrlöm meg, hogy éljen még az a kaja, mikor megesszük. A változtatás csak annyi, hogy magyar alapanyagokból- leginkább a saját magam által termesztett biozöldségekből- dolgozom. A család sokáig engem is hülyének nézett, az áttörés tavaly 09.09-én, a fiam 24. szülinapján volt. Nálam ünnepelt az egész család, és ez volt a főpróba:-)) 9 fogásos kaját csináltam, 2 napig főztem előtte, de megérte. Mindenki az én kajámat ette még a következő héten is, pedig húst még csak véletlenül sem láttak :-))) Magamnak elég egyszerűen és gyorsan főzök, a jó fűszerezés a nyitja a dolgoknak és az, hogy csak olyan ételt csinálok, ami itt nálunk megterem. De isteni töltött káposztát, töltött paprikát, télen jó kis fokhagymás káposztás babot csinálok és nagyon finom sütiket:-)
Ha bármi érdekel makrósan, csak szólj, és leírom, hogy dolgoztam át!
Ildikó
Sziasztok!
Mit szólnátok, ha bizonyos rendszerességgel recepteket írnék ide? Ezekből láthatnátok, mennyire egyszerű finomságokat lehet csinálni, és ki is lehet próbálni. Érdekelne valakit?
Ildikó
Szia Ildikó!
Ha a napokban senki nem is regálna azzal, hogy érdekli, a későbbiekben nem tudhatjuk, hány ember számára lesz hasznos, ha itt receptek lesznek.
Én személy szerint nem hiszem hogy a közeljövőben használnám őket, főzni nem szoktam mostanság.
Viszont az egyszerű, gyorsan elkészíthető étkek, számomra új növények, alapanyagok érdekelnek.
Ha írsz ide recepteket, a fórum téma címét "Makrobiotika (receptekkel)" vagy hasonlóra módosítsd kérlek, hogy észrevehető legyen a kincs!
Szia Ildikó!
Nagyon örülnék, ha leírnál cukormentes édességekről recepteket és a magyaros ízűek is érdekelnek!
Talán így sikerülne megkedveltetni a családdal a makrobiotikát. M.M.
Receptek itt.
Jaj de kár, hogy csak most találtam meg ezt a fórumot, engem nagyon érdekelne mindenféle cukormentes recept, nagyon bajban vagyok mindig hogy mit tudnék kitalálni a cukorbeteg családtagoknak (sajnos kettő is van belőlük...) édességként, főleg, hogy az egyikük kifejezetten édes szájú és nassolós fajta...
Egyébként azt azért elmesélném itt, lévén makrobiotika topic, hogy nem is olyan régen a Lidlben retekmagot vásárolgatva tök véletlenül összeakadtunk egy szőke hajú vékony kis nőcivel, akivel megbeszéltük, hogy igen, a vörös jégcsapretek milyen hasznos, nekünk a kertben mégsem sikerült normálisan megnövesztnei, és mint kiderült, ő volt a magyar makrobiotikai oktatási központ alapítója, a nevére sajnos nem emlékszem, de adott névjegykártyát és meginvitált minket a hétvégi tanfolyamra is...:)) Azért elképesztő, hogy az ember kikkel találkozik össze.... :)
Remélem azért ildikó még nézi itt a topicot néha, mert engem nagyon érdekelnének azok a bizonyos receptek.
Dönts te magad az életedről!
https://www.lyoness.ag/3029_HU?db_CoachID=360103464
Kedves Tbogyo!
Itt is találsz recepteket a bioreceptek címszónál, de ha tényleg gyógyítani szeretnéd a családot a cukorbetegségből, akkor ajánlom, hogy menj el a makros központba. Ott Sebestyén Júlianna (gondolom, vele találkoztál) sok mindenben ad tanácsot, és megjelent egy kis füzetük is, makrobiotika cukorbetegeknek címmel. Gondolom, ezt is megveheted náluk.
Az itteni receptjeim egészséges embereknek íródtak, a magyaros ízekre koncentrálva, megtartva az ételek természetes mivoltát. Az "igazi" makrobiotika GYÓGYÍT!!! Ott be kell tartani szabályokat, de hamar megjön az eredmény.
Sok sikert a gyógyuláshoz! Azért innen is mazsolázhatsz picit:-)
szeretettel:
Ildikó
Kedves Mindenki!
A makrós központ vezetője vajon miért a Lidl-ben vásárol-mert az a hely köztudottan nem a biotermékeiről híres......és vajon miért kerül náluk egy "egyszerű makrobiotikus" ebéd 3800 ft-ba??Így nehéz lesz a valóban gyógyulni ,vagy csak egészségesebben táplálkozni vágyókat a makrobiotikus életmódra szoktatni.Ezeket az áralat,csak egy bizonyos réteg engedheti meg magának,de szerintem a makrobiotika nem csak nekik szól.Kár hogy az innen-onnan /Michio Kushi,G.Oshawa,Aveline Kushi,Alex J. könyveiből lefordítgatott receptek-melyeket mostanában szintén a makrobiotika központ adott ki,a nemrég még 700 ft-os árról mostmár 2200-ba kerülnek -vékony "összetételük" ellenére.
Idézet a makrobiotika g portálról-ahol a makrobiotikusok elérhetőségét találhatjuk:
"Sebestyén Szilvia (nincs szakképzettsége, és jogosultsága diétát összeállítani, de nagyon jól népszerűsíti a makrobiotikát)"
Hát....ehhez képest "állapotfelmérés" és diéta....hmm ,biopiac helyett Lidl....hát nem is tudom
Szia e31:-)
Nem tudom, Szilvia miért vásárol a Lidlben, de szerintem ez nem is fontos :-) Valóban, az áraik elég borsosak, de ha van rá igény, kérdezzetek itt: http://www.eletkert.hu/Lapok/forum.htm szívesen írok gyógyítós recepteket is. Mivel a könyveim elfogytak, és sajnos nem tudom újra nyomtatni őket, ha van rá igény, CD-n el tudom küldeni, de kihangsúlyoznám, hogy ezek nem gyógyítós receptek, csak szimplán egészségesek.
Szeretettel:
Ildikó
Kedves Ildiko.Nem tudom ,hogy azonos vagy e azzal a hölggyel ,aki pár éve a Petöfi rádioban szokott hasznos tanácsokat adni a korszerű táplálkozással kapcsolatban.Jo pár éve "probálkozom "változtatni a táplálkozásomon.Kifogás vagy sem ,de botladozva mivel a családtagok nem nagyon fogadják el ,így egyszerűbb a hagyományos ételeket kicsit diétásan elkészíteni.Most azonban bajban vagyok-oriási belsö késztetést érzek az egészséges táplálék iránt és egyre nehezebben emésztem meg nemely régi kaját.Örülök,hogy rábukkantam itt a tanácsaidra és receptjeidre.Mindez mellett az a gondolat jött ahogy böngésztem ,hogy minden elismerésem a tiéd-hitem szerint az egység a lényeg és hogy megosszuk önmagunkat másokkal,és ezt te csodálatos modon képviseled.Ugyanis nagyon sokszor látom ,hogy ha valaki rájön mi is az a kincs ami az övé,csakis pénzért hajlando rola a késöbbiekben beszélni.Szép ez ahogy te nem megetetni akarod az embereket ,hanem megtanítani halászni.Biztos vagyok benne ,hogy nagyon sok az elfoglaltságod,de töled vagy bárki mástol szivesen fogadnék ,olyan tanácsot ötletet,hogy melyek azok az ételek amelyeket a legkönnyebb becsempészni a mindennapi táplálkozásláncba.Szeretettel anino
Szia Aninoka!
Nagyon szívesen segítek bármiben, akár e-mailen is megkereshetsz. De a teljes szakácskönyvet is le tudod már tölteni innen: www.eletkert.hu
Második sor négyzetekben találod: Receptek az Életkertből, letölthető pdf.
Az a tapasztalatom, (az én fiam sem kultiválja:-))) hogy ilyesmit, mint töltött paprika, töltött káposzta, vadas mártás szeitánnal, stb. úgy megeszi még ő is, hogy szinte észre sem veszi, hogy nincs benne hús.
Ezek mind benne vannak a könyvben, sőt, még sokkal több, mazsolázz belőle:-)
Puszi:
Ildikó
Ildikó!
Nem találom (igaz nincs sok időm keresgélni, a vörösáfonyával töltött kölesgolyócskákat amit a nyitóban emlitettél. Leírnád nekünk itt ? Ki szeretném próbálni.(Imádom az áfonyát :)))
Köszi szépen
Legyen:-)
Töltött kölesgolyók
Hozzávalók:
1 csésze köles
3 csésze víz
Csipet só
1 ek. bármilyen maláta (kukorica, rizs, stb.) vagy 1ek Xilit, cukor helyett
1/2 hüvelykujjnyi gyömbér
1 citrom reszelt héja
Aszalt meggy, vagy aszalt vörösáfonya, ill. idényjellegű gyümölcsök
1 zacskó kókuszreszelék, vagy bio kakaó, ill. karob por
A kölest jól megmossuk, szárazon megpörköljük, amíg finom illata lesz, és háromszoros vízben feltesszük főni. Kb. 20 perc alatt puhára fő, akkor adunk hozzá csipetnyi természetes tengeri vagy Himalája sót, a fenti édesítőkből valamelyiket, kis darab reszelt gyömbért, 1 citrom reszelt héját. Ha kihűlt, jól összedolgozzuk, golyókat formálunk belőle, és az ujjunkkal fúrunk bele egy kis lyukat. Itt beletölthetünk aszalt meggyet, aszalt vörösáfonyát, vagy ami tetszik. (Nyáron természetesen, friss gyümölcsöt.) Golyót formázunk belőle, és meghempergethetjük reszelt kókuszban, biokakaóban, vagy karobban, ízlés szerint.
Elkészítési idő a főzésen kívül, kb. 20 perc.
Egészségetekre! Azért nézd meg az isteni nyers tortáimat is, tele élő, egészséges enzimekkel:-)
http://eletkert.wordpress.com/2010/10/12/oszi-gyumolcstorta/
Jaj de jó hogy az internet keresője "kiadott" Téged a makrobiotika címszóra keresve.
Én örök botladozó és 15 éve újrakezdő makrobiotikus vagyok. ((:: Igaz én a szigorúbb változatával próbálkoztam, de lehet hogy ha megengedem magamnak ezt a finomabb ízvilágot előrébb jutok. Sokszor megtapasztaltam én is a testemre gyakorolt jótékony hatását amihez kétség sem fér, aztán mégis... csoki kávé kenyér kerül valahogy a kezembe aztán a számba. Neked nincsenek ilyen botlásaid?
Kipróbálom a rizstej receptedet, nekem még soha sem sikerült.
Szia Rincike:-)
Dehogy nincsenek botlásaim! Épp azokat próbálom most ledolgozni magamról:-))) Mert hiába eszem makrós kajákat, ha este nekiállok nasizni:-))) Márpedig egész télen ezzel "vígasztaltam" magam a rengeteg munka után. Most 5 kg -t ajánlanék fel valakinek:-)))))
A lényeg, hogy lefekvés előtt 3 órával ne együnk. Én ezt a szabályt szegtem meg, lefekvés előtt folyamatosan ettem:-)))
No de itt a tavasz, ennek vége:-)))
Drukkolok neked is!
Millió puszi:
Ildikó
Kedves Ildikó!
Én még mellé ajánlanék 20-25 kg-t. De az utolsó az nálam is a mérlegek és adóbevallások miatt van, de szerencsére már látszik a vége :), és én csökkentettem is az ügyfeleim számát, mert érzem, hogy ha munka van akkor magamat szorítom háttérbe, és nem okoz már örömet ez az egész.
Nálam is az este a kritikus, pedíg tudom hogy 6 után nem kéne ennem, és ez egy alap szabály a makrobiotikán kívül is, mint a jó alapos 50-200 között rágás/ falatt. Valószínű ha ezt a két szabályt betartanám előrébb lennék, jó is hogy eszmét cseréltünk róla, igy rögzítem ismét magamban én is.
Szerintem az 5 kg az 1 hónap alatt lecsusszan ha gabonát és zöldséget fogyasztasz (kenyér és olaj nélkül), az enyémnek kell fél év.
Én hálás vagyok, hogy megismertem ezt az életmódot, mert ez hoz vissza mindíg középre.
Ismered azt a gyógyítalt amit zsírbontásra ajánlanak, túlsúlyosoknak? Reggel éhgyomorra 1/2-1/2 csésze fehér retek és sárgarápa 1,5 dl vízzel felfőzve fél umebosi szilvával pár csepp shojuval 3-4 percig, végül egy kis nori pehellyel elfogyasztani. Én most elkezdtem ezt reggelente készíteni magamnak. (ha a japán összetevőket nem használsz akkor is jó a jégcsapretek (daikon) mert a zsírbontó enzimhez hasonlóan viselkedik a szervezetben ezért ajánlják pl. tempúra, olajban sült dolgok mellé 1-2 kanállal. Persze lehet hogy mindezt tudod ::))
((((((((((((((öllelek)))))))))))) Erika
Drága Erika!
Nagyon örülök neked én is! Persze, ismerem szinte az összes Kushi által javasolt dolgokat, úgy is ettem egy évig. Nekem semmi problémát nem okozott, ízlett is minden, szerencsés vagyok. Csak látván, hogy jól érzem magam, jól nézek ki, sokan akartak követni, akik elrettentek ettől a módszertől, amit meg is értek, mert nem a mi ízvilágunk. Ezért kb 1 éve elhatároztam, hogy magyarosítom a makrobiotikát. Azóta ez a szenvedélyem és a fentiek az eredmények:-)) Persze, én használok speciális makrós dolgokat is (algák, tengeri zöldségek), a friss, bio daikonok pedig itt növekednek a kertemben, de ezzel itt nem fárasztok senkit. Aki azt akarja, vagy tényleg gyógyulnia kell, annak is tudok segíteni.
A sorstársat az adóbevallásokra értettem:-))) Én már el is határoztam, hogy végleg felhagyok vele, már csak a megfelelő időt várom ki. Lejárt. Fáraszt, régen szabadságot adott, most elveszi. Már meg is van az utódja, az Életkert. Olvasd el a hírdetésekben, vagy keress rá az iwiwen. Itt úgy érzem, mindent meg tudok valósítani, ami én vagyok. A természtszeretetet, a kert és a növények szeretetét, a konyhaművészetet, és nem utolsó sorban a tanítást. Ahogy realizálódik, téged is szeretettel várlak ott:-)))
Remélem, előtte is találkozunk.
Millió puszi és ölelés:
Ildikó
Szia!
Én is használok minden Kushi féle alapanyagot, nekem így teljes az egész, és komoly betegség esetén szerintem minderre szükség is van. Más kérdés persze ha az ember, átlagos egészségű, akkor is ugrászerű javulást tud okozni a cukor fehér liszt hús tejtermék elhagyása.
Úgy érzem több napra való megbeszélni valónk lenne::)) Én shiatsu val fogok foglalkozni , meg úgy néz ki hogy aki nagyon beteg és nem tud főzni magának makrobiotikusan annak is fogok segíteni, vagyis főzni rá míg felerősödik.
De előbb magamat kell rendbe tennem, ahhoz meg most a szigorú Kushi féle módszer kell és erről meg az 1 éves tapasztalatodról szívesen hallanék.
Félek már teljesen félre viszem itt a fórumot, bocsánat érte mindenkitől!!!
Esetleg más módon tudunk beszélgetni e-mail skyp stb? persze ha ráérsz, jó lesz majd júniusban is.
Megnéztem az Életkertet, gyönyörű ötlet, szívesen segítek majd amiben tudok.
Szép napokat, Erika
Szia Erika:-)
Én azt tanultam, hogy csak 3 dolgot tilos enni: ecet, fehér liszt és fehér cukor. Ha valaki egészséges, minden mást, módjával ehet. Pl. ha még valaki eszik húst, azt hetente egyszer nyugodtan megteheti. A fogyókúrás italról viszont azt tanultam, hogy délután 3-4 között kell inni. Egyébként retket reggel tilos enni! Tudod: reggel méreg, délben étek, este gyógyszer:-)))) Bár lehet, hogy főzve más a helyzet! Te hol olvastad, hogy éhgyomorra kell inni?
Egyenlőre ha dumcsizni szeretnél, írj e-mailt: angel61kukact-online.hu-ra. Június után a skypon is megtalálsz: angel61011, addig ki van kapcsolva, mert mindig zaklatnak, leginkább vadidegenek:-) Ezt a beszélgetést pedig (ne aggódj, hogy elvitted a fonalat) Ricsi át fogja pakolni a makrobiotikához, megkértem rá, hogy ne a recepteknél legyen!
Nagyon tetszik az ötleted a váltásra! Ha újból makrózol, biztos, hogy hamar helyreteszed magad. Szerintem elég lesz 3 hónap is! Szép gondolat másra főzni, amíg meggyógyul!!!!! Nekem is eszembe jutott, de nem kértek belőle, a gabonákat még a rákos beteg sem volt hajlandó megenni. Nagyon szomorú, pedig annyira finom!!!!! Én pédául imádom, mikor a búza puhán roppan a fogam alatt:-)))
Addig is írj az e-mail címemre, én is nagyon örülök, hogy van kivel megbeszélnem a makrós dolgaimat. Ha gondolod, megbeszélhetjük azt is, hogy amíg szigorúra fogod a diétát, én is csinálom veled, nekem sem fog megártani:-))))
Millió puszi:
Ildikó
Átpakoltatott
Köszi:-)
Drága Erika!
Írj az e-mail címemre, nagyon várom a leveledet! Mikor kezdjük együtt a szigorú makrózást? Együtt, ha közben megbeszélhetnénk a nehézségeket, szépségeket, könnyebb lenne!
Millió puszi:
Ildikó
Kedves Ildikó!
Azonnal írtam, csak az internetenünk néha nem azt nyújtja amiért fizetünk (korlátlan és széles sáv) most remélem sikerült elküldenem. Szóval ha nem írok, az nem azt jelenti, hogy nem írok ::))
Igen én is így gondolom, biztosan sokat segítene, remélem mindkettőnknek.
Addig is (((((((((((((((((( ölellek )))))))))))))))) Erika
Sziasztok.
Örömmel olvasom ezt a topikot.
Kicsit csodálkoztam is, hogy a sokat emlegetett "Új energiában" miért nem új a táplálkozás , a táplálkozási szokások is.Bárhogy is nézzük, fizikai testünknek is szüksége van változásra - táplálékra, ahhoz, hogy könnyebben alkalmazkodjon a jelenlegi magas rezgésekhez. Érdekes, az, ha erről van szó, legtöbben elzárkóznak, nem, ezt nem vállaják :)
Magamról szólva, közel 20-ik éve "másképp" táplálkozom, a családommal együtt. Mindenhez csupán kis fantázia és kreativitás szükséges, bármilyen hagyományos-magyaros ételt el lehet készíteni akár nyersen, akár hús nélkül.
Mondok néhány példát: aranysárga húsleves, grízgombóccal, hűs nélkül. Ugyanúgy készül mint a hagyományos, csak hús helyett tökmagokat teszünk a levesünkbe. De nagyon finom töltött káposzta készülhet búzaszemekből, gombából vagy akár csupán rizsből.
Kicsit még nehezen igazodok ki itt, hiszen eddig még nem írtam sehova, de szívesen beírnám a kipróbált receptjeimet.
További szép napot mindenkinek
Gabi
Szia Gabi!
Ide tudod írni a receptjeidet, nagyon fogunk örülni neki!
http://espavo.hu/kozosseg/forumok/bio-receptek
Üdv:
Ildikó
Szia Ildikó.A receptek közé nem lehetne a befőzésekkel kapcsolatban valamit?Tudom,neked is van kerted,kéne ebben a témában segítség,ha kérhetek.
Előre is köszönöm!
Bocsi Johanna,
csak most vettem észre a kérésedet.
Raktam is fel a bio receptekhez eltevéseket.
Pusz:
Ildi
Láttam,köszöntem!puszi érte
"Bárhogy is nézzük, fizikai testünknek is szüksége van változásra - táplálékra, ahhoz, hogy könnyebben alkalmazkodjon a jelenlegi magas rezgésekhez."
Kedves Gabi,1-et értek,mivel most élem meg,hogy nem kívánom a húst,legalábbis egyre kevesebb kell.Tavaly még úgy gondoltam,igenis,miért ne?Ha jól esik!
Tehát anno nem emeltem a rezgésszintem a táplálkozásom megváltoztatásával.Mégis elindult.Köszi.
Johanna, annyira aranyos vagy !!!!
Igen, mindennek el kel jöjjön az ideje , sietteni - erőltetést jelent. A táplálkozás változtatást talán nemis a hús kihagyásával kezdhetjük, hanem előbb a só és cukor mennyiséget csökkentsük. Cukor helyettesítésére tökéletesek az aszalt gyümölcsök, s ha legalább a zöldséget (paradicsom, paprika, hagyma...) só nélkül kezdjük enni, teljes más ízeket fedezünk fel, ezeknek az igazi ízét :)
Amúgy, ha bármilyen formában - saját munkáddal - emeled a rezgésszintedet, egyetlen kis dologban, akkor a többi érkezik magától, olyan "láncreakció" -ként.
Drága Gabi!...és ím írtad a sót is,hát pont most próbálkozom vele,hogy fokozatosan kevesebbet használjam.Hát,nem tudom ,hogyan alakul még?A cukorral még nem kezdtem semmit,az kicsit nehezebb lesz a gyerekeknél.Még nálam is.De legalább már az éjszakai felébredéseknél,nem kívánom az édeset,pedig az éveken át minden éjjel ment.Hú ,iszonyú visszagondolnom,hogy minden este ,felkészültem édességgel.Hála ez elmaradt.Bizonyára valami lelki dolog lehetett.
Kedves Johanna,
A cukor csak az anyagi függést erősíti, s valójában az egy nagyon erős testi-gondolati függést teremt a testben. Hidd el tudom, miről beszélek, régen én is erősen cukorfüggő voltam.
Bizonyára sokaknak megy a cukor lassú, fokozatos elhagyása, nekem az egyik-napról-a-másikra módszerrel sikerült ez. Két hét teljes cukormentesség után kitisztult a tudatom, és hetekkel később megszűnt a vágy a cukros ételek iránt is.
Azóta érzem igazán, hogy mit is jelent az "édes élet".
A legjobbakat kívánom neked, és azt, hogy mielőbb rátalálj arra, ami a számodra leginkább megfelelő :-)
Szia Johanna -
Figyelj arra, ha változtatsz valamit a táplálkozásodon, sokkal érzékenyebbé válsz. Jobban érzed a körülötted levők rezgéseit-gondolatait, ezért kívánod az édeset, de nem akármit, hanem, ami gyorsan egy szintre hoz másokkal - például csokoládé -
Cukor helyettesítésére nagyon jók az aszalt gyümölcsök,vagy a méz ,de akár a barna cukor is.- A menyem, bátor kis lélek, a gyermekeit cukor nélkül nevelte, ilyen aszalt gyümölcsökkel. Szépek,egészségesek, de igaz, hogy az édességet, főleg csokoládét bizony kívánják, hát mostmár meg is kapják - azt is meg kell ismerjék.
Talán a só és cukor csökkentése,helyettesítése nehezebb,mint a hús kihagyása. Nekem a só volt a legnehezebb.Most szójaszósszal "sózom" a családomnak készített ételeket.
Igen, Sutime - így van, mikor már két hete ( 2 x 7 napja ) "másképp táplálkozunk", valóban kitisztul a tudatunk és ez csodás tapasztalat, valahogy úgy mondanám, mintha azelőtt alvók lettünk volna és lám, felébredtünk - jó ébren lenni.
Mindenképp , Johanna, csodálatos vagy, márcsak, mert gondolkozol a táplálkozáson, mert figyelsz rá, hát a szándék már megszületett.
Magam részéről "bátor" embereknek látom mindazokat, akik a régi szokásokat maguk mögött hagyva, megtapasztalják az új életmódot is.
szeretettel,
Gabi
Nagyon köszönöm Gabi!Eszembe jutott valami egy hölgyről,jó ismerősöm.Természetgyógyász,már 4 felnőtt gyermekkel és több,mint 10 éve nagyon fontos számára az egészséges táplálkozás.Ezt át is vitte a család étkezési szokásaiba,nap mint nap.Mindenki megevett mindent éveken át,a mai napig is.Mégis megeszik a húst,meg minden mást,ha nincsenek otthon.Nem volt olyan hatással senkire sem,mint,ahogy a hölgy elvárta,bár erről nem tudom,hogy ő mennyit tud.Egy kissé erőszakosnak éreztem részéről ezt a dolgot a családja felé.Az a helyzet,hogy a körülötte élők ezt elfogadták,de hogy ettől mennyire emelkedtek?hát?2 fia már 10-en éves koruk óta drogoznak,elköltöztek Pestre és munka mellett vállalnak pornózást,sőt saját nemű társaikkal.Tehát az lenne a kérdésem,hogy ennyi éven át tartó egészséges ételek elfogyasztása ,miért nem volt hatással rájuk?Egyébként a hölgynek,nagyon nagy tudása van ezen a téren,sőt pl. a gyógynövényeit is saját maga termeszti.Spirituális gondolkodás és egyebek.
"....de mindenkinek, főleg akik a spirituális fejlődés útját járják nagyon lényeges, hogy mit visz be a szervezetébe, mivel táplálja magát....." - Ildikó szavaival kezdem, mert ebben benne van minden .
Igen, a saját családunk - ott a legnehezebb talán, de ugyanakkor az az első dolgunk,hogy rájuk hassunk, ők változzanak. Amit saját tapasztalatomból mondhatok, az, hogy velük nem lehet elmélettel boldogulni, sőt, minél jobban "magyarázunk" anál erősebb az ellenállás. Csak a saját példánkkal, viselkedésünkkel hathatunk rájuk.Persze, ez így nehezebb, mint felsorolni az "egészséges táplákozás" előnyeit, de figyelmük közpntjában vagyunk. Saját családom önként változott, igaz kis időre volt szükség, amíg csak figyeltek, vajon meghalok vagy megmaradok, mert nyers mindenféléket eszem. És eljött a pillanat mikor belekóstoltak az eledelembe, meglepődtek, mert a káposzta-salátámból hatalmas adagot raktak a tányérjukba, de pár kanál után teljes jóllakottság érzését tapasztalták.
Amúgy, ha valóban spirituális fejlődést választunk, akkor csak a táplálkozás nem elég, testi-lelki és szellemi táplálékra is szükségünk van. Saját kis környezetünket, ezt is csak viselkedésünkkel,szavainkkal,tetteinkkel befolyásolhatjuk. És nagyon fontos őket is "húzni", értük is felelősséget vállalni, hiszen ha már tudunk valamiről, akkor felelősek is vagyunk.
Az a tény is van, hogy ,ha elindulunk ezen az úton, már nem tudunk megállni, esetleg kicsit "pihenünk" de csak előre van út.
Nagyon sok szeretettel, kívánok neked sok sikert-örömet.
Gabi
Köszönöm Gabi és megtaláltam a választ.
"Csak a saját példánkkal, viselkedésünkkel hathatunk rájuk."Ez az illető,akiről írtam,valóban sokkal többet magyaráz és nem igazán tud elfogadni s ekkor oltári dühös és sértődött.Csakis az ő igazsága,másé nem ér semmit.Azért lehet a későbbiek folyamán,talán a családra "némileg" ráerőszakolt étkezés,mégis csak hatással lesz 1x!köszönöm
Szia Johanna!
Ez az ismerősőd nem tartotta tiszteletben a család tagjainál a szabad akarat döntési jogát.
Én is teljesen másképpen főzök magamnak mint a családomnak.Soha nem erőltetem rájuk de mindig ott a lehetőség hogy meg tudják kóstolni, s ha izlik nekik akkor meg is eszik, s egyszer majd csak rászoknak.De soha nem erőltetem nekik.
Képzeld Ildikó, teljesen átálltam a makrobiotikus étkezésre!
Csodásan fogyok és eszem!!!!
Persze kényszerhelyzet szorított rá, de most már élvezem, alkotok a konyhában!
Kenyerem:
Zabpelyhet összedarálom, lisztszerűre, vízzel sűrű palacsintatésztaszerűvé keverem!
hagymát megdinsztelek hidegen sajtolt oliva olajon ,belekeverem a tésztába, megsózom, köménymagot szórok bele tetszés szerint! Gofri sütőben kisütöm! Nagyon finom!
Nagyon ügyes vagy Kata, gratulálok!!!
Én is épp most gondolkoztam rajta, hogy visszatérek a makróhoz, mert egész nyáron szinte csak nyers ételeket ettem, de most már fázom tőle:-)
Most épp egy léböjt elején vagyok, márt felszaladtak rám a kilók, mióta nem cigizek:-)
Ha sikerült egyensúlyba hozni magam a böjttel, télire én is makrózni fogok.
Hamar meg lehet szokni a makrót, és utána már gyorsan mennek le e kilók:-)
Ki fogom próbálni a zabpelyhes receptedet!!
Millió puszi:
Ildikó
Drága Ildikóm!
Nézem a receptjeidet, nagyszerűek!
kísérletezgetek, folyamatosan veszem az alapanyagokat.
Valamelyik nap csináltam puliszkát, kukorica darát vízben sűrűre főzöd,tengeri sóval megsózod, kanállal szaggatsz nagy nokedliket, oliva olajon jó sok hagymát megdinsztelsz és együtt tálalod a puliszkával. Hihetetlen finom, olcsó és laktató!
Kata,
a könyvet is le tudod tölteni az Életkert oldaláról.
És ajánlok még egy nagyon jó kis oldalt, én ezeket ettem a nyáron:
http://gittarawfood.blogspot.com/
Csodás kaják, csak ajánlani tudom! Ha van aszalógéped, és présgéped, máris jó vagy, de megteszi egy jó erős turmix is:-)
Köszönöm!!Ölelés!
Köszönöm!!Ölelés!
Szia Kata és aki tud válaszolni!
Szeretnék venni egy gofrisütőt, melyiket ajánljátok? Nem baj, ha teflon alapú?
Felkeltetted az érdeklódésemet eziránt a sütési technika iránt ::))
Köszönettel
Szia!
Sajnos ebben nem vagyok profi, nekem teflon bevonatú van és meg vagyok vele elégedve.
Tudod, szinte mindenre allergiás lettem, nem ehetek állati eredetű dolgot egyáltalán, se fehér cukrot se fehér lisztet!
Eleinte nagyon elkeseredtem, de most már kifejezetten élvezem, hiszen fogyok folyamatosan és telítve vagyok energiával, a bőröm pedig szépül, az egész testemen szinte teljesen ekcémás lettem, ez teljesen eltűnt!
Ha édességre vágyom, azt is zabpehelyből csinálom, a zabpelyhet, összedarálom botmixerrel lisztszerűre, belekeverek mazsolát apróra vágott aszalt gyümölcsöt, magvakat, vízzel sűrűre keverem, sűrűbb mint a palacsintatészta,és kisütöm, a gofri sütőbe, amit picit beolajozok.
Szia Kata!
Tökéletes a teflon bevonatú, csak ne legyen hibás a teflonja.
Ha édességet kívánsz, itt van az én hihetetlenül egyszerű csoki receptem:
-1 avokádó
-1 kanál bio kakaó- vagy karobpor
-1 kanál Xilit, vagy Nyírfacukor.
-1 kkanál fahéj
Ezeket krémmé dolgozod.
A Xilit , ill. a nyírfacukor egy és ugyanaz. Nem cukor, jó a fogaknak, gyorsítja az emésztést, nem táplálja a gombákat, ezért kelt tésztákat nem lehet vele csinálni. Kukoricacsuhéból, ill. nyírfakéregből vonják ki. Nem olcsó, 1400Ft 1/2 kg, de ha az ember lánya tényleg csak nagyon ritkán használja, akkor lazán jó. Nekem 3-4 hónapig is elég egy doboz.
Ebből szoktam vaníliás cukrot is csinálni. A Xilitet kávédarálón összedarálom a vaníliarudakkal.
Köszönöm, beszerzem!
Van egy kérésem, nagyon szeretem a répatatárt, de most nem tudom megcsinálni, mustár helyett mit javasolsz, nem találtam olyan mustárt amiben nincs cukor.
Répatatár?
Megosztanád a receptjét?
Az ötletet, a gyümölcs centrifugálásnál fenn maradó, sűrű pép adta. Ezekből mindig készítek valamit, pl. az almasűrítményből maffint, a cékla pépből krémet, ezek gazdagok rostanyagban kár lenne kidobni!
De lehet péppé őrölt répából csinálni.
A lényege, hogy úgy készíted el mint a tatárt. Az őrleménybe, teszel tengeri sót, mustárt ,vorcseszter szószt, kecsöpöt,vagy sűrített paradicsomot, növényi vajat, borsot, apróra zúzott fokhagymát, hagymát ízlés szerint, és ezt kened a kenyeredre. Nagyon finom!
Istenuccse kipróbálom. Szupin hangzik.
Mustár helyett használhatsz kerti zsázsát, ha az sincs, akkor: citromot, borsot, sót, Xilitet, (vagy mézet) keverj össze. A lényeg, hogy jó pikáns és csípős legyen.
Répatatár: a gyümölcscentrifugán lenyomott répalé után marad egy répamassza. Ahhoz keversz olívaolajat, fokhagymát, hagymát, mustárt, sót, törött borsot, kevés növényi vajat. Ha igazán egészségeset és hús színűt is akarsz, darálj hozzá egy kis nyers céklát is. Jól összekevered és pirítós kenyérre kenve isteni finom. Nagyon finom selymes lesz, ha teszel bele egy kis lenmagot, vagy chia magot is.
köszi
2010. 10. 10. A nyers étel világnapja. Ez alkalomból, több helyszínen lesz találkozó az országban!
Mi Nagykátán tartjuk a bioboltban!
http://eletkert.wordpress.com/2010/09/23/2010-10-10-a-nyers-etkezes-vila...
http://gittarawfood.blogspot.com/2010/09/oktober-10-nyers-etkezes-vilagn...
Mindenkit sok sok szeretettel várunk:
Ildikó
Sziasztok!
Csodás energiák voltak 10. 10-én, nekünk is nagyon jól sikerült a napunk!
Itt olvashattok egy kis élménybeszámolót:
http://eletkert.wordpress.com/2010/10/12/beszamolo-2010-10-10-rol/
És akit érdekel, feltettem pár receptet a vasárnapra készített finomságok közül:
http://eletkert.wordpress.com/
Csodás teremtést mindenkinek!
Drága Ildikó!
Csodásak az ételek, ölelés, gratulálok!
Drága Ildikó!
Csodásak az ételek, ölelés, gratulálok!
Szia Ildikó!
Most találtam rá erre a honlapra, ezen belül a receptjeidre, és mondhatom teljesen feldobódtam.
Két és fél hónapja kezdtem el lúgosítani. Nem eszem tejterméket, húst, fehér lisztet, cukrot, és annak semmilyen más helyettesítőjét sem. Csak zöldséget, gyümölcsöt, gabonát. Kenyeret sütök magamnak ami élesztő nélküli.
Mindig próbálok új recepteket keresni, de ennyire jó receptgyűjteményt mint amit itt te közölsz még nem találtam. Már kezdtem egy kicsit egyhangúnak érezni az étrendemet, de most új lendületet kaptam tőled.
Még egyszer köszi neked, és csak gratulálni tudok.
Üdv
Szilvi
Szia Szilvi!
A makrobiotikus könyvemet le tudod tölteni innen: http://www.eletkert.hu
Az oldal közepén találod: Receptek az Életkertből.
Ha viszont a lúgosításnál tartasz, akkor ezt az oldalamat javaslom. Persze, csak fokozatosan:-) http://eletkert.wordpress.com/
Csodás napot:-)