Útmutató a portál használatához

Kategória:

Tartalomjegyzék
- Ajánlott böngésző
- Szótár
- Nyomtatási nézet, küldés emailben
- Regisztráció
- Regisztráció után
- Jogosultságok
- Interaktivitás
--- moderáció


AJÁNLOTT BÖNGÉSZŐ

Mozilla Firefox. (A biztonsági, adatvédelmi szempontok mellett (angol cikk erről itt) például a logó háttere a sajnos még eléggé elterjedt Internet Explorer 6-al nem áttetsző, mert az nem kezeli az ehhez szükséges fájlformátumot, lásd ezt a(z angol) cikket. Egyéb furcsaságai is vannak, például a sokak által tapasztalt "kriksz-krakszok", az ékezetes betűk megjelenítésének látszólag önkényes elromlása - Ctrl-F5 segíthet; vagy hogy a felhasználói képek körül nem fut a szöveg (a hozzászólásoknál). Az Opera és a Safari is nagyon jó, illetve itt az új versenyző, a Chrome, a Firefox viszont bővítményeivel (NoScript, AdBlockPlus, stb.) és (majdnem) nyílt forráskódjával előnyösebb.

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    


SZÓTÁR

Blokk = a szélső dobozok (pl. Keresés, Szavazás, Friss hozzászólások, Aktív fórum témák, Hírlevél...)

Bejegyzés = a portál tartalmi alapegysége: egy esemény, egy könyvlap, egy fórum téma, egy blogbejegyzés, egy szavazás, egy hírlevél. Valami, aminek címe van, és nem hozzászólás.

Smink = a portál külalakja, alapértelmezetten a hátérben a Föld az űrből, mögötte a felbukkanó Nap, és kétoldaslt színes blokkok. Más sminkek más háttérszínnel, más elrendezéssel prezentálhatják ugyanazt a tartalmat. A "Saját adatok" oldalon lehet alternatív sminket (külalakot) választani.

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    


NAVIGÁCIÓ

Van fent egy (1) "elsődleges menü" a portál legfőbb funkcionális egységeivel (Naptár, Kurzusok, Olvasószoba, Hanganyagok, Linkek), alatta pedig a (2) "másodlagos menü", ahonnan a Keresés, a legfrissebb és a legfontosabb tartalmak főoldalai közvetlenül elérhetőek (pl. Orin anyagok, Lightworker anyagok, alapvető anyagok).

A címlap középső részén legfelül lévő (3) Köszöntőben a legfontosabb, leginkább használt aktuális bejegyzések fel vannak sorolva, hogy gyorsan el lehessen őket érni.

A portál oldalainak két szélén (4) blokkok vannak.
Alapvetően a bal oldal blokkjai tartalomról szólnak, a jobb oldaliak az aktivitásról, de az színbeli és hosszbeli egyensúly, illetve a fent-a-fontos elv érvényesülése érdekében van egy kis keveredés.
A sárga színűek a portál tartalmaira adnak ilyen-olyan szempont szerint közvetlen hozzájutást és szemléletes kigyűjtést: Friss tartalmak, Ehavi események, a szerkesztői napló legfrissebb bejegyzései (közleményei), a tartalmakból különféle szempontokból gyűjtés (cimkefelhők, pl. Entitások, Témák), testvéroldalunk, a Shaumbra.wire.hu legfrissebb anyagai, ilyesmik.
A zöld színűek a közösséggel kapcsolatosak. Közösség menü (a felhasználók által beküldött tartalmak vannak itt, illetve a felhasználók listája), Friss hozzászólások, Aktív fórum témák, Friss blogbejegyzések, Blog(bejegyzés) cimkék, Új kérések/hirdetések, illetve a jobb oldalon a jelenlévő (online) felhasználók.
A rózsaszín menük a cselekvésről, hozzájárulásról szólnak. Itt van (regisztrált felhasználóknak) a saját felhasználói névvel jelölt menü, ahol ez a Használati útmutató van, a Saját adatoknál beállításokat lehet módosítani, csoportokra lehet jelentkezni, új tartalmat beküldeni (lásd később), saját blogot megnézni/írni, szavazni, hírlevélre feliratkozni és korábbiakat olvasni, ilyesmik.

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    


NYOMTATÓBARÁT VÁLTOZAT, KÜLDÉS EMAILBEN

Minden bejegyzés alatt van egy pici nyomtató ikon vagy "Nyomtatási nézet" hivatkozás, amivel a puszta szöveget lehet megjeleníteni formázások nélkül, nyomtatáshoz, vagy kényelmesebb olvasáshoz.

Ugyanott egy pici levél ikonra kattintva rajtunk keresztül gyorsan el lehet küldeni emailben az adott tartalmat valakinek.

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    


REGISZTRÁCIÓ

Felhasználó létrehozása (Belépés blokk)

(1) Név megadása: Lehetőleg olyan néven, amin felismerhetnek azok, akik személyesen ismernek. Esetleg a feltöltött kép is segíthet. Jó lenne ha könnyen-gyorsan felismerhetnénk egymást, és mindenki vállalná az identitását.
(2) E-mail cím megadása: Létező, használatban lévő e-mail címed. Ezt senki sem fogja látni, sehol sem fog megjelenni a webhelyen.
(3) Adatok elküldése

Belépés, saját jelszó megadása
(1) Fog érkezni egy email a megadott címre admin feladótól, egy véletlenszerűen generált jelszóval. Ezt nem muszáj használni, mert van az üzenetben egy egyszer használatos link, amire kattintva az Espavo.hu portálra kerülsz (bejelentkezett állapotba), és azonnal megadhatod a saját jelszavadat.

A modern böngészőknek meg lehet tanítani a bejelentkezési adatokat, hogy ne kelljen mindig beírni. Ezeket mesterjelszóval lehet védeni. Firefoxnál Ezközök > Beállítások > Biztonság > Jelszavak.

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    


REGISZTRÁCIÓ UTÁN

Bejelentkezés/belépés után megjelenik egy blokk a jobb oldalon, címe a Te felhasználóneved. Elemei:

[ Kilépés ]
- Kilépés. Mielőtt hosszabb időre elhagyod a portált, kérlek lépj ki. Ha bejelentkezve maradsz, ugyanarról a gépről más is írhat a te nevedben. Más hátránya azt hiszem nincsen.

Saját adatok
- Itt lehet jelszót váltani, képet, aláírást megadni, időzónát állítani (ha pl. külföldön vagy), hírlevélre, kurzusra, csoportra fel- és leiratkozni, sminket (webhely külalak) váltani, a megjelenítendő oldalsó blokkokat tiltani/engedélyezni, webhelyen keresztüli email fogadását engedélyezni.

Saját blog
- Itt vannak összegyűjtve a bejegyzéseid, és innen is lehet új bejegyzést beküldeni.

Tartalom beküldése
- Blogbejegyzés, Fórum téma, Kérés, Idézet, Hirdetés/meghívó/ajánlás beküldése.

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    


JOGOSULTSÁGOK

Ha regisztrált felhasználó vagy, belső tartalmakhoz is hozzáférhetsz (pl. a nyitot hanganyagok, vagy a Mennyei Akarat ciklus anyagai, ha részt vettél a kurzuson, és beírtunk a megfelelő csoportba).
Írhatsz hozzászólásokat és beküldhetsz tartalmakat.
Feliratkozhatsz csoportokra, kurzusokra. A rendezvényekre általában vendég is jelentkezhet.

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    


INTERAKTIVITÁS

Manapság elvárás egy webhelytől, hogy interaktív, közösségépítő legyen, tehát a webhelyet használók aktívan, tartalmilag is hozzájárulhassanak, illetve egymással kommunikálhassanak. Persze nem az esetleges elvárás miatt ilyen az Espavo.hu, hanem mert azt gondoljuk, a közösség akkor működik hatékonyan, ha minden tagjának van lehetősége hozzájárulni a közösség életéhez, az a közösség működik jól, ahol az információk gyorsan eljutnak a tagokhoz, és van mód - decentralizált módon - szabadon kommunikálni.

Ezt szolgálják (1) a Hozzászólások, (2) a Fórum, (3) a Saját blog, a (4) Szavazások, (5) Ajánlók/Hirdetések beküldésének lehetőségei, és egyszer talán egy Csevegőszoba is.
Azzal kapcsolatban, hogy miért van ennyi "tartalom típus" kérlek olvasd el ezt a magyarázatot.
Azért ilyen nyitott a portál a felhasználói tartalmakra, mert a közönséget érettnek, felelősségteljesnek véljük.
Ezért szeretném (szerettem volna), ha a felismerést segítő felhasználóneveket adnak meg az emberek (például saját teljes név), hogy lehessen tudni, hogy ki kicsoda, illetve hogy mindenki vállalja fel amit ír.

Ha esetleg szükség lesz rá, korlátozzuk az interaktivitás lehetőségeit.

Érdemes áttanulmányozni az Internet etikettet.

Akkor tehát a következő lehetőségek adottak:

(1) Hozzászólások

Szinte bármely tartalomhoz lehet hozzászólást írni. Mindig kapcsolódjon az adott tartalomhoz!
Arra valók a hozzászólások, hogy az adott bejegyzéshez a felhasználók hozzáfűzzék véleményeiket, kérdéseiket, elbeszélgessenek egymással az adott témában.

Különbség van az Új hozzászólás és a Válasz között!
A Válasz beljebb fog kezdődni, jelezve hogy arra válasz, amely hozzászólás alatti Válasz linkre kattintottál.
Ezért ha új hozzászólást írsz, ami nem válasz egy meglévőre, akkor följebb, az adott bejegyzés alatti Új hozzászólás linkre kattints.
A hozzászólások írásáról itt van még kis olvasnivaló.

(2) Fórum téma

A fórum bizonyos témák megbeszélésére való. A témaindítónak az a célja, hogy a közösség tagjainak véleményét, tudását megismerje.
Ugyanolyan hozzászólásoknak ad teret, mint amilyeneket a bejegyzések alatt lehet írni.
Szabadon lehet bármilyen témában beszélgetést indítani, lehetőleg egy megfelelő Fórumban (témák csoportja). Ha nincs megfelelő, valamelyik "Egyéb" című fórumot válaszd, és könnyen lehet hogy létrehozunk egy új fórumot, amibe a téma illik.
Forum Romanum: ahol a rómaiak találkoztak, beszélgettek, összejöttek.
Jelenleg a Kérés jellegű bejegyzések is a fórumban vannak. Lásd itt.

(3) Blogbejegyzés

Itt saját írásokat lehet közölni.
A blogbejegyzés klasszikusan közvetlenül az írójáról szól, akár egy napló (blog = web log = internetes napló). Továbbá alkalmas bármilyen, máshová nem sorolható közzétételre. Például ha valaki akarja, rendszeresen írhat verset, vagy közreadhatja valamelyik, itt nem publikált médium anyagait (pl. Lee Carroll, Celia Fenn, stb.) a cimkéket használva (pl. csatornázás, Kryon).

Kérés

Egy kérés jellemzően konkrét ügyben, probléma megoldásában való segítség kérése, és mint ilyen szerintem kiemelkedő fontosságú.
A kérések elkülönült összegyűjtése elősegíti, hogy az oldalt olvasók egymásra ható, egymást aktívan támogató közösséggé váljanak.
Egy probléma megoldásának státuszai lehetnek: aktív, elhalasztott (pl. távollét miatt), kész/lezárt. A kérések végülis tennivalók, feladatok a közösség számára. Ideiglenesen visszaolvasztottam a kéréseket a fórumok közé, három fórumtémába (információ, tanács, fizikai segítség kérése). Készül egy jobb megoldás, bár nem teljesen bízom abban, hogy a kéréseket kérésként küldik be a felhasználók (ezért lettek visszaolvasztva a fórumba).

(4) Szavazás

Időnként kiírunk egy-egy szavazást. A Fórumban lehet ötletet adni.

(5) Hirdetés, Meghívó, Ajánlás

Ez egy kényesebb fajta, mert ezeknél a bejegyzéseknél a szerző cselekvésre buzdítja, hívja fel az olvasót, méghozzá gyakran ezen portál keretein kívül eső cselekvésre. Itt mindig fennáll a lehetőség, hogy az espavo.hu webhely szellemiségétől jelentősen eltérő vagy akár azzal ellentétes hatást ér el a beküldött bejegyzés, épp a portált mint közvetítőt, olvasóival való kapcsolódási felületet felhasználva. Ez szerintem egyértelmű hogy ellentmondásos, diszfunkcionális, nem harmonikus.
Nem jellemző hogy erre eddig sok példa lett volna, de ez a lehetőség folyamatos éberséget kíván meg (ami önmagában elég ok arra, hogy külön legyenek összegyűjtve az ilyen jellegű bejegyzések).
Viszont összegyűjtve, együtt megjelenítve a közösség tagjai mindig át tudják tekinteni az aktuális ajánlatokat, meghívókat, a közösség által felvetett realizálódott lehetőségeket. (Tehát egy megbeszélést igénylő, még csak gondolatként létező dologgal kapcsolatban fórumtéma a helyes forma.)
Lehet hozzájuk időpontot társítani, hiszen egy meghívás konkrét eseményre is vonatkozhat.
A 'hirdetés' szóba sokan beleérthetik a profitorientáltságot negatív, önzéssel összefüggő értelemben, illetve a "nyomulást" is. Hirdetni tágabb vagy "kilúgozott" értelemben annyi mint hírt adni valamiről, híresztelni (ajánlani) valamit, felhívni a figyelmet, meghívni valamire, és itt így használom.
Nincsenek kizárva az olyan rendezvényekre, tárgyakra, szolgáltatásokra való figyelemfelhívások, amelyekben való részesülést pénzfizetéssel kérik ellentételezni.
Csak annyit kérünk, hogy ha valaki profitál abból, hogy nálunk (is) közzétette amit híresztel (legjobb lenne ha tudná hogy hányan érkeztek tőlünk, tehát megkérdezné), igazság- és arányérzéke szerint támogassa fenntartási költségeinket, munkánkat.
Könyvajánlót (és hasonlót) inkább blogbejegyzésként, "könyvajánló" kategóriával ellátva javaslom.

Idézet

Egy idézet legfeljebb a kiválasztása által, közvetetten szól arról, aki beküldte, és inkább a közösségnek szól mint referencia, szórakoztató vagy elgondolkodtató szöveg. Mivel elég sok idézet kezdett el beáramlani, külön tartalom típust hoztam nekik létre. Később visszaolvasztottam az idézeteket a blogbejegyzések közé, mert gyakran amúgy is ilyen típusként érkeztek be, és abból a szempontból azonos a blogbejegyzéssel, hogy közlés, nem kérdés vagy kérés.

 
További (aktuális) infók a tartalom típusokról a Tartalom beküldése oldalon.

- - -
 

Moderáció

Mivel sem kedvünk sem kapacitásunk nincs moderálni, létrehoztunk egy rendszert, amivel a közösség önállóan tudja saját tartalmait, terét gondozni. Minden szavazat számít: visszajelzés az írónak és segítség a későbbi olvasóknak.
http://espavo.hu/szerk/moderacio-egyutt-ii

[Ugrás a tartalomjegyzékhez]    

- - -
 
Minden a portál használatával kapcsolatos kérdést ide várunk! Jelentkezz be és írj hozzászólást, ha kérdésed van!