A jóga élet

Kategória:

Mi is valójában a jóga?
A jóga gyakorlatokat, sanskrit nyelven asanas-nak hívják, amik kiegyensúlyozzák a testet, feloldják a lerakódott negativ energiát a testben és megindítják vagy felgyorsítják az energia áramlását a testben.
Szerintem a jógázás a legalapvetőbb fajta edzésmód a testnek, mert a klasszikus jóga gyakorlatok úgy vannak felépítve/konstruálva, hogy a két agyféltekét az ember arányosan használja. Ami szintén jellemző a jóga gyakorlatokra az az, hogy a meridiánokon lévő pontokat aktiválja és emiatt az energia áramlása növekszik a testben vagy beindul ahol el volt dugulva pl stressz vagy másfajta negativ érzés miatt; az összehalmozott negativ energia a gyakorlatok végzése segítségével feloldódnak, igaz hogy ezt akupresszúra masszázsal is fel lehet oldani.
A legalapvetőbb klasszikus jóga gyakorlat az, az amikor az ember fekszik a jógamatracon és figyelmét a tesére fordítja, hogyha pedig nehéz a gondolkodást abbahagyni akkor ajánlatos a lélegzetére összpontosítani.
Swami Janakananda csinált erről egy jó meditációt ami ezen alapszik, a meditáció címe "Yoga Nidra", ezt meg is lehet venni Cd-n, a svéd és dán nyelven kívül még angol és német nyelven is kapható. A Cd-n a híres hindu Roop Verma zenéjét is lehet hallani.
Akit érdekli itt találja meg:
http://www.yogameditation.com/
Amikor az ember jógázik az élet energiáját tudatosítja meg a testében. Egy helyesen végzett jógázás után, mindegy az hogy milyen hosszú, elég 10 perc is, az ember úgy érzi hogy teli van élet energiával.
Vannak emberek akik már az első jóga órán érzik az energia növekvését a testükben és vannak emberek akiknek évek kellenek mire tudatában lesznek ennek, vagyis ez nagyon egyéni.
Szerintem mivelhogy a jógázás emeli az energia szintet ezért a jóga élet, hisz az élet energia; minden rezgésből áll, ami pedig mozgás.
Mivelhogy az élet mozgás, a jóga ezért élet, ahol nincs mozgás ott nincs élet.
És miért találom az életet jógának? Ez szerintem érthető, a klasszikus jóga alapvető gyakorlata épp erről szól, tudatában lenni az életenergiának, manifesztálni az életenergiát. Amikor az ember ki van egyensúlyozva, akkor a cselekedtei is harmonikusak, ebbe beleértve a mozgásait is és éppen ezért, amikor az ember harmonikusan mozog, akkor az energia áramlást a testében növeli és a jógázás pedig pont erről szól.
Miközben ezt a cikket írtam ráböngésztem az interneten az asana szóra, hogy lássam mások , hogy definiálják és az egyik oldalon azt találtam hogy az asana szó az "Aas" szóból árad, ami pedig azt jelenti hogy létezés. Véletlen vagy sem? Nem hiszek a véletlenekben, az élet tapasztalataim arra tanítottak, hogy nincsenek véletlenek; mindennek megvan az értelme még akkor is, hogyha az ember nem érti meg az értelmét.
A jógázás után fontos egy pohár vizet inni, hogy segítsen a testnek a selejtanyagokat kivinni/kiüriteni a testből.
Szerinted a yoga élet? És az élet yoga-e?
Baráti üdvözlettel, Dhármá.