Kenyér recept

VacskAnisha képe

Pénteken, Erzsin keresztül kaptunk egy üzenetet: karácsonykor süssünk kenyeret. Süssük bele szívünket, lelkünket. A magyarok számára a kenyér-az élet.
Ezt a receptet e-mail-ben kaptam, a kiegészítő észrevételekkel együtt osztom meg veletek.

Kenyér recept

- 3-4 dl langyos vízbe beáztatni a szétmorzsolt kovászt (kb. egy közepes alma térfogatnyit)
Ez bő 2 órát ázik.

Közben
- Összekeverjük a liszteket
= ¼ kg zabpehely liszt
= ¼ kg barnarizs liszt
= ½ kg rozsliszt (lehetőleg teljes kiőrlésű)
= ½ kg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt.

(A zabpehelyliszt és a barnarizs helyettesíthetik egymást! A lisztek a vércsoportnak megfelelően variálhatóak, de a rozsliszt ne legyen több az egész harmadánál. A teljes kiőrlésű lisztek a testsúly csökkenést, a fehér lisztek pedig a testsúly növekedést segítik.)

*** (Van aki már itt hozzá teszi a főtt krumplit, szerintem jobb ha nem itt.)

A 2 óra leteltével fészket csinálunk a lisztbe és beleöntjük az áztatott kovászt. Kevés liszttel a kovászt összekeverjük és 8-10 órát állni hagyjuk.

8-10 óra (egy éjszaka) állás után ½ liter meleg vízben feloldunk 1 evőkanál sót és hozzá öntjük. (Én két evőkanál sót teszek hozzá.) Hozzá adunk még 1 kg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet. Néhány szem burgonyát (bő ½ kg) a héjában megfőzünk. Megfőzés után a héjától megtisztítjuk, majd áttörjük és a liszthez keverjük.(***) Alaposan összekeverjük és kb. 25 percig dagasztjuk.

(Nekem jobban ízlik a kész kenyér ha hozzákeverek ½ csomag őrölt köményt és 1 mokkáskanál kurkumát. Egészségesebb is ezektől.)) Úgy is kipróbáltam, hogy itt frissen főzött hántolt hajdinát tettem hozzá. (1,5 dl hajdina 5 dl víz kb. 25 percig főzve eleinte ritkábban a vége felé sűrűbben kevergetve.)

Letakarjuk és 2-4 órát meleg helyen kelni hagyjuk.

Kelés után lisztezett nyújtófán átgyúrjuk.

(Itt kell kivenni a következő sütéshez a kovászt!)

3 nagyjából egyforma részre vágjuk és mindegyiket rúd formájúra gyúrjuk. 3 püspökkenyér formába akkora kiolajozott sütőpapírt teszünk, hogy a kenyerek tetejére vissza tudjuk hajtani. Ezekbe tesszük a rúd formájúra gyúrt kenyereket, majd vizes kézzel áttöröljük a tetejüket és ráhajtjuk a sütőpapírokat.

(Az átgyúrás előtt lehet még ízesíteni, vagy magokat hozzá keverni. Ha időm engedi én a háromból az egyikhez hozzágyúrok egy kisebb fej áttört fokhagymát, egy másikba napraforgómagot vagy tökmagot teszek és a tetejét megszórom szezámmaggal, a harmadikat pedig natúr hagyom vagy hozzáteszek 10-15 dkg vegyes zöldséget.)

(A kenyerek tetejét még a sütőpapír ráhajtása előtt 1-2 cm-enként keresztbe bevagdosom, így kevésbé reped ki. A fokhagymásat ferdén a natúrt pedig keresztbe bevagdosva később is látszik hogy melyik milyen.)

A sütő legfelső polcára tesszük a rácsot és erre a 3 kenyérformában a kenyereket.
10 – 15 percig 200 – 220 ⁰C-on majd 1,5 – 2 órát 150 – 180 ⁰C-on sütjük. (Ki kell tapasztalni hogy a saját sütőben menyi idő kell.) Közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját.

Sütés után kivesszük a kenyereket a formákból és vizes kézzel újra áttöröljük. Kihűlés után betakarjuk. Száraz helyen tárolva kb. 1 hétig eláll.